Buitenmuziekinstrumenten voor Sevagram Zorgcentrum Campagne

Gelegen in de wijk Campagne te Maastricht vinden we Zorgcentrum Campagne van de zorgorganisatie Sevagram. Het zorgcentrum is er voor zowel bewoners met dementie als voor bewoners met intensieve lichamelijke zorg.

Bewoners, maar natuurlijk ook mantelzorgers, bezoekers en personeel kunnen nu ontdekken hoe leuk het is om zelf buiten een instrument te bespelen. De tuin beschikt inmiddels over een aantal muziekinstrumenten die permanent buiten blijven staan.

Op de foto’s zien we bloemendrum Vergeet-mij-niet, de drievoudige Bongo’s handdrum, een metallofoon en een frame met verticaal geplaatste klankbuizen, duurzaam gecoat in regenboogkleuren. Recentelijk zijn hier nog onze nieuwe klankbuizen type ‘Lisdodde‘ aan toegevoegd (nog niet afgebeeld). De muziekinstrumenten zijn gestemd volgens de pentatonische toonladder, wat het spelen zeer eenvoudig maakt. Noten binnen deze toonladder harmoniseren allemaal met elkaar, daardoor geschikt en toegankelijk voor iedereen, er zijn geen ‘valse’ noten.

Muziek spreekt tot ons allemaal, ongeacht onze taal, cultuur of vaardigheden, en kan vooral in verpleeghuizen een middel zijn om bewoners te helpen bij hun zelfexpressie en sociale interactie met elkaar. Het spelen van muziek helpt de concentratie te verbeteren, verhoogt de mobiliteit en co├Ârdinatie, vermindert spanning en bevordert ontspanning.

(foto’s: Zorgcentrum Campagne)