Aerofoons


Plosieve aerofoons – het concept hierachter is eigenlijk heel eenvoudig. Toch brengt ons dit simpele idee al van oudsher prachtig klinkende muziekinstrumenten. Het idee is simpel, het bespelen eenvoudig, en het resultaat verbluffend!

Tembos uit robuust rvs
Tembos
handpipes aerofoon voor buiten
Handpipes

 

 

 

 

Plosieve aerofoons zijn muziekinstrumenten waarin door een plotselinge luchtverplaatsing resonantie optreedt, dat wil zeggen vibrerende lucht in een buis wordt omgezet in klank.

Hoewel wereldwijd instrumenten gebaseerd op dit principe werden (door)ontwikkeld – denk bijvoorbeeld aan de accordeon of zelfs aan de blokfluit – blijven wij hier bij de basisvorm van de aerofoon die zich onderscheid door de instroom van een vrije, relatief brede luchtstroom. Dit type aerofoon werd vooral gespeeld in niet-westerse culturen, en dan in het bijzonder in bamboerijke gebieden. Bamboe, van origine de hiervoor bij uitstek geschikte natuurlijke klankbuis. De klank van holle bamboepijpen, al gauw gebundeld in verschillende lengtes werd door vele volken en culturen omarmd en gehoord. Dit lag aan de basis van het ontstaan van de aerofoon, die per cultuur natuurlijk steeds weer anders werd genoemd, met mooie namen als boom tubes en batonkas.
Culturen en gebruiken waaien over met de tijd en ook wij in de westerse wereld maakten natuurlijk kennis met de aerofoon.

Werking

De aerofoon bestaat dus uit meerdere klankbuizen met per klankbuis aan weerszijden een opening. Wanneer met een platte slagpad (of zelfs met een sandaal of teenslipper!) op een opening wordt geslagen, moet de lucht in de buis zich verplaatsen. Deze luchtverplaatsing zorgt voor het resoneren in de buis wat we vervolgens als klank kunnen horen. De toon die de klankbuis voortbrengt is afhankelijk van de lengte van de buis, dat wil zeggen lage, diepe tonen bij een langere klankbuis en hogere tonen naarmate de buizen korter worden. Voeg de juiste buislengtes bij elkaar in één instrument en onze aerofoon is klaar, gestemd volgens de gewenste toonladder. Het geluid kan ook nog worden beïnvloed door de klankbuizen met de pads zachter of harder aan te slaan.
Aerofoons voor buiten zijn geweldige muziekinstrumenten voor iedereen, kinderen en volwassenen, omdat alle tonen goed klinken. Er is dus geen kennis van muzieknoten of het bespelen van welk instrument dan ook voor nodig, iedereen kan er zo mee aan de slag.