Outdoor muziekinstrumenten voor school speciaal onderwijs

In ons derde artikel ‘Rondje Wereld’ gaan we naar Israël waar we kijken naar de installatie van een aantal Percussion Play muziekinstrumenten op een school voor speciaal onderwijs en zorg.

De school voor speciaal onderwijs Ilanot in Jerusalem biedt onderwijs en zorg aan kinderen met een lichamelijke (neuro)motorische beperking en aan kinderen met een verstandelijke beperking.

Aan deze installatie ging een bezoek en demonstratie vooraf. Een aantal kinderen werd op die manier de gelegenheid geboden de instrumenten eerst zelf uit te proberen, waarna de school een keuze heeft gemaakt voor de buiteninstrumenten op de foto’s. Hierbij benoemen we graag de punten hieronder.

Alle instrumenten zijn zo geïnstalleerd dat deze ook toegankelijk zijn voor kinderen in een rolstoel. Let vooral op de vorm van de gebogen staander van de grote rvs Babel drum die hiervoor optimale toegankelijkheid biedt. De klanken van deze roestvaststalen, pentatonisch gestemde tongdrum zijn gevarieerd, rustgevend, maar ook uitdagend wat deze drum bijzonder geschikt maakt voor muziektherapiesessies buiten, bijvoorbeeld voor met kinderen met ASS (autismespectrumstoornis).

buitenmuziekinstrumenten voor speciaal onderwijs

Verder zien we op de foto’s een opstelling van Tubular Bells (bovenste foto); deze zeven fijngestemde aluminium klankbuizen geven naast een prachtige volle klank ook nog eens trillingen af die goed voelbaar zijn zodra je je vlakbij de buizen bevindt, een prachtige sensorische ervaring en ideaal voor toepassing in het speciaal onderwijs en zorg.

Graag merken we op dat de geel-rood gecombineerde Conga’s (drums) zich bevinden onder een klokkenspel, waarbij de rode kleur van deze conga drums werd afgestemd op de kleur van de rode klokken erboven.

Installatie

Ten slotte nog een opmerking over de muziekinstrumenteninstallatie: in verband met de betonnen ondergrond op de plaats van de drums is gekozen voor installatie op voetplaten welke met betonankers stevig zijn verankerd. Op de plaats van de zeven klankbuizen was echter reeds een gegoten rubberen gietvloer aanwezig. Daarom is daar gekozen voor installatie in de onderliggende betonvloer; dit om de gietvloer niet onnodig te hoeven verwijderen/beschadigen, een prima oplossing, zoals u kunt zien op de foto’s hieronder.

muziekinstrumenten installatie door gietvloer in betonvloer
Installatie door rubberen gietvloer in betonvloer
drum voor rolstoel. buiten drummen.
Installatie op betonvloer mbv voetplaat en betonankers